Bij 10 jaar BNETS: Accent ligt op pinnen

Bij tien jaar BNETS ligt het accent op het stimuleren het pinnen. “Met de nadruk op het stimuleren van het elektronisch betalingsverkeer, wordt vooral het veiligheidsaspect benadrukt”, zegt Karin Refos van Stas International, die verantwoordelijk is voor de communicatie.

Tien jaar geleden reden mensen naar Cayenne om te pinnen, maar nu is de situatie compleet veranderd. BNETS werd 10 jaar geleden opgezet uit de behoefte die er was van de toenmalige banken DSB, RBC, Hakrinbank en SPSB om het interbancair werk mogelijk te maken. Dit was nodig om gasttransacties te kunnen verrichten via ATM-machines en POS-apparaten in de winkels.

Directeur Kenneth Hendrison legt uit dat de vier banken de oprichters zijn van BNETS en deel uitmaken van de raad van commissarissen. Alle acht banken zijn sinds 2010 aangesloten op het BNETS-netwerk. De afgelopen jaren is een duidelijke groei te zien van het aantal ATM’s en POS-apparaten. Veel meer mensen maken er gebruik van om elektronisch te betalen.

In 2013 werd een Pin en Win actie gestart, waarbij er in dat jaar 1 miljoen ‘swipes’ werden geregistreerd, deelt Refos mee. Dit jaar zal ook een campagne op touw worden gezet om pinnen te stimuleren. Hierdoor hoeven de bankbiljetten minder snel te worden verwisseld en de criminaliteit wordt ook tegengegaan. BNETS kijkt tevreden terug op het afgelopen decennium en is van plan om het publiek nog meer tegemoet te komen door meer faciliteiten te creëren waar er kan worden gepind.