Suriname krijgt kredietregistratiebureau

Betrokken partijen streven ernaar om al in het eerste kwartaal van 2019 met een pilotproject te beginnen.

Daartoe wordt mogelijk nog deze week een intentieverklaring getekend tussen enkele banken, zegt Kenneth Hendrison, directeur bij Banking Network Suriname (BNETS). Gisteren is in hotel Torarica een informatiesessie gehouden over de opzet van een kredietregistratiebureau. Daarbij werden best practices-modellen uit Latijns-Amerika en andere delen van de wereld besproken.
Met een kredietregistratiebureau zal de financiële sector transparanter worden. Ook krijgen meer burgers toegang tot leningen via officiële kredietverleners zoals commerciële banken. Zo kwam gisteren in de Banquethall van hotel Torarica naar voren tijdens een informatiesessie. In 2016 is een conceptwet Kredietregistratiebureau gemaakt, maar nog niet in behandeling genomen door het parlement. Ook de volksvertegenwoordiging is voorstander van dit instituut. Nog deze week willen enkele banken een intentieverklaring tekenen om in het eerste kwartaal van 2019 een proefproject te beginnen.
Voor het bankwezen is het belangrijk dat het kredietregistratiebureau komt, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de Surinaamse Bankiersvereniging. Dit is, aldus Hendrison, bepalend hoe de financiële sector van het land zal worden beoordeeld. Het land kan er alleen beter op worden meent Frangie. In landen die een dergelijk bureau niet hadden is het betaalgedrag van het publiek over het algemeen met ruim 40 procent verbeterd. Niet alleen banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen zullen worden aangesloten. Ook nutsbedrijven en handelszaken die producten op krediet verkopen. Zo wordt het makkelijk en sneller om de kredietwaardigheid van personen te bepalen.
Alle vaste uitgaven komen te zien en kan een goede afweging worden gemaakt of iemand een bepaalde aangevraagde krediet zal kunnen terugbetalen. Ook mensen die eerder niet in het bankensysteem aan hun trekken konden komen, omdat ze niet in vaste loondienst zijn, kunnen dan mede door hun betaalgedrag, wel in aanmerking komen voor leningen als zij in het kredietregistratiesysteem een goede betaalgedrag blijken te hebben. Met een kredietregistratiebureau wordt de toegang voor iedereen makkelijker, stellen Frangie en Hendrison.

BRON:Unitednews